united states

SONOS inleder ny era inom uppkopplad musiklyssning i hemmet

Röststyrning och mjukvaruintegrationer gör det enklare än någonsin att lyssna på musik tillsammans

 

NEW YORK 30 augusti, 2016 – Sonos presenterade idag en rad nya, smarta funktioner såsom röstkontroll och integrering av appar från partners som Spotify och Amazon, vilket gör det ännu enklare att navigera, upptäcka och dela musik i sitt hem.

 

”Med den kraftiga ökningen av streaming har musiken blivit oändlig och omedelbar. Tillsammans med ett växande ekosystem av partners säkerställer vi att alla Sonos-användare enkelt kan spela musiken de älskar högt i varje rum i hemmet, och enkelt styra upplevelsen genom vår app, våra partners appar, touch-funktioner och röststyrning. ” säger John MacFarlane, CEO Sonos.

 

Jag vill ha mitt Spotify

En nyhet är integrationen av Spotify Connect, som gör Sonos till det enda

hemmaljudsystemet som kan styras direkt via Spotify-appen och alla dess funktioner, inklusive uppspelningsfunktioner och gruppering och separering av rum. Spotify blir därmed den första streamingtjänsten som ger lyssnare full kontroll över musiken i hela hemmet utan att använda Sonos-appen.

 

De sociala lyssningsfunktionerna gör att alla i familjen kan styra musiken med både Spotify-appen och Sonos-apparna som behåller sin koppling till varandra. Vänner på besök kan ansluta till hemmets WiFi-nätverk och använda sin egen Spotify-app för att spela musik via Sonos högtalare. Och eftersom Sonos-systemet även kan styras när du befinner dig långt från ditt hemma-WiFi, kan du sätta på musiken redan innan du kommer hem.

 

”50 procent av alla Sonos-hushåll använder Spotify. Genom en nära integrering av Spotify med Sonos har vi gjort det enklare för Sonos-användare att via sina smartphones spela musik i hela hemmet”, säger Antoine Leblond, Vice President of Software på Sonos. 

 

”Vi är glada över att få jobba med Sonos och förbättra människors lyssning i hemmet. Spotify-användare kan nu sömlöst flytta med sig sin musik över hela dagen, från sina hörlurar till bilen, till datorer och till sitt Sonos-system med full kontroll över alla favoritfunktioner i Spotify, direkt från Spotify-appen.” säger Gustav Söderström, Chief Product Officer på Spotify

 

Den nya, kostnadsfria app-uppdateringen släpps i oktober i en beta-version.

 

Sonos ambition är att i framtiden erbjuda direktstyrning för samtliga musik- och streamingpartners, inklusive den ledande webbradiotjänsten Pandora.

 

Alexa, höj!

Sonos-användare med en Amazon Echo eller Amazon Dot kommer att kunna använda den populära röststyrningstjänsten Alexa med sitt Sonos-system. Be Alexa att spela en låt, och den strömmar från valfri grupp av hemmets Sonos-högtalare. Genom att integrera en Echo eller Dot med Sonos högtalarsystem kan användaren via röstkommandon spela, pausa och hoppa över låtar, kontrollera volymen och mycket mer.

 

”Våra Alexa-kunder älskar det bekväma med att lyssna och styra sin musik med rösten”, säger Mike George, vice president på Amazon. ”Vi är jätteglada över att samarbeta med Sonos för att kombinera Alexas röststyrning med ett fantastiskt sätt att lyssna på musik i varje rum.”

 

”Vår mission är att fylla varje hem med musik. Vi bryr oss inte om vad du lyssnar på, hur du skaffar musiken eller i vilket rum – vi vill bara att det ska vara bekymmersfritt, snabbt och häftigt. Alexa i Sonos blir både enkelt och roligt” säger Patrick Spence, President Sonos

 

De nya röststyrningsfunktionerna kommer att följa med en uppdatering för både nya och äldre enheter med Sonos och Alexa. Företagen börjar utrullningen med en beta-test för utvalda användare under hösten. Samtliga funktioner blir tillgängliga för allmänheten under 2017 i länder där Amazon Echo är tillgängligt.

 

Sonos: Hjärtat i det uppkopplade hemmet

Sonos presenterade också företagets första partners inom integration av det smarta uppkopplade hemmet: Crestron, Lutron, Savant, Control4, iPort och Deutsche Telekoms QIVICON. Med dessa samarbeten blir Sonos ljudplattform helt integrerad med det uppkopplade hemmet och gör det ännu enklare för kunder att styra sin musik hemma med bara en knapptryckning – oavsett om det sker via en pekskärm, en lampknapp eller fjärrkontroll.

 

”De stora teknikföretagen har länge arbetat för att sy ihop olika teknologier, förverkliga det smarta hemmet och göra det tillgängligt för alla. Våra samarbeten säkerställer att vår ljudplattform blir väl integrerad med deras system, nu och i framtiden.” säger Patrick Spence.

 

Vill ge musikälskare bättre lyssning i hemmet

Med sin mission att sprida bättre musikupplevelser i hemmet drar Sonos även igång en rad initiativ för att både utbilda konsumenter och engagera branschen.

 

”Det är ett stort glapp mellan människors kärlek till musik och hur de upplever musiken hemma”, säger Sonos Chief Marketing Officer Joy Howard. ”Vi ska använda tyngden i vårt varumärke och vår unika position i branschen för att ge musiken en bättre framtid.”

 

Satsningen startar med en ny global kampanj som driver med det absurda med modern musiklyssning och de problem som står mellan oss och musiken vi älskar. Det komiska i att lyssna på ”craptop”-högtalare, att surra fast telefonen vid en Bluetooth-högtalare och ironin i massor av kablar för att få ljud i en trådlös värld, är några exempel från kampanjen som drar igång 15 september och kommer att gå i TV, på webben och utomhus.

 

Sonos kommer även samarbeta med Airbnb för att visa musikens förmåga att få människor att känna sig hemma. Företagen ska arbeta tillsammans för att förstärka lyssningsupplevelsen hemma, inte bara för Airbnb:s värdar, utan för deras över 100 miljoner gäster runtom i världen.

 

I övrigt har Sonos också engagerat sig i OMI, Open Music Initiative, en organisation som grundades i juni 2016 av Institute for Creative Entrepreneurship vid Berklee College of Music, med målet att förenkla processen för att identifiera och betala ersättning till musikskapare och rättighetsinnehavare.